AI på INORMS 2025 – DARMA rejselegat
2025-05-20
News published
2025-05-20
AI på INORMS 2025 – DARMA rejselegat
Mads Lykke Berggreen fik bevilget et DARMA rejselegat til at deltage i INORMS 2025 i Madrid, hvor han ud over selv at være oplægsholder også var chair på 2 AI-oplæg.
Da vi for et år siden var på EARMA-konference i Odense, var AI-bølgen så småt ved at ramme dagsordenen blandt europæiske forskningsadministratorer, og der var adskillige sessioner på programmet med titler som ”hvordan forbereder vi os på AI?”. Der er sket meget på et år, og det var tydeligt på INORMS2025 i Madrid, der var fuld af eksempler på kolleger der er skredet til handling, og er ved at udvikle, afprøve eller implementere AI-procedurer i deres afdelinger.
Jeg var inviteret til at være ”chair” på et par session, og havde blandt andet fornøjelsen af denne rolle på Anna Ashtons (Imperial College London) oplæg om praktisk implementering af CoPilot-agenter. Rigtigt mange danske forskningsinstitutioner har licenser til Microsoft CoPilot og databehandleraftaler med Microsoft, og dermed mulighed for allerede nu at sætte simple agenter/chatbots op, som understøtte rutineprægede arbejdsgange. Jeg hører ofte at folk går i stå med CoPilot, så det var forfriskende at høre Annas oplæg, og se hendes ”can do”-attitude med en mulighed rigtigt mange kan gå i gange med det samme.
En anden tendens var institutionernes begyndende fokus på peer to peer-træning i AI literacy, og hvordan mange er begyndt at sætte vidensgrupper op til deling af best practises blandt deres kolleger. Et godt eksempel herpå var den hollandske delegation af Tse-Hsiang Chen, Ryan Henderson og Ayla Kruis, der har etableret en national vidensdelingsgruppe om AI blandt hollandske forskningsadministratorer. Dette trekløver var ved at introducere gruppen sidst jeg mødte dem på EARMA-konferencen i Odense, og det var en fornøjelse at se hvordan gruppen gruppens arbejde er ved at etablere det hollandske RMA-miljø som en frontrunner inden for AI.
Og apropos frontrunners: Det trækker stadig det helt store publikum, når Syddansk Universitet præsenterer deres AI-værktøjer, denne gang ved Delia Puzzovio og Lionel Jouvet. Det er en fornøjelse at se hvordan en dansk forskningsstøtteenhed er blevet et europæisk ”best case”-eksempel, og høre Lio og Delia fortælle om alt fra ”on premise”-setups for datasikkerhed, og systematiske erfaringsudvelsklingsgrupper og ”prompt-a-thons”.
Jeg fik også selv mulighed for at holde mit oplæg – ”Step into the time machine: a look back at 10 years of AI use in RMA”, hvor jeg opførte et lille stykke RMA-teater, og besøgte konferencen som tidsrejsende fra 2032. Hvis nogen ærgrer sig over at have misset mig på denne meget slappe line, kan jeg berolige med at de får muligheden for at se oplægget på DARMAs årsmøde lige om lidt.
Main takeaways – hvordan bør din institution arbejde med AI lige nu?
• Fokus på handling – arbejd med de virkemidler I har til rådighed, i stedet for at vente på en perfekt løsning
• Masser af kommercielle løsninger, men ingen killer app – brug CoPilot, ChatGPT, Claude og Mistral
• Arbejd systematisk med at introducere AI literacy gennem prompt-a-thons og teach the teachers-seminarer
Ubesvarede spørgsmål – hvilke AI-temaer håber jeg fylder mere næste år?
• De fleste oplæg havde fokus på pre-award – hvem tager teten på postaward inden næste konference?
• Hvad siger fondene? Kan vi blive ved med at basere vores system på skriftlige ansøgninger?
• Hvilke nye jobtyper kommer til at opstå i RMA, når nogle af de stillinger vi har nu bliver automatiseret?
DARMA rejselegat
Jeg deltog i INORMS 2025 på et DARMA rejselegat (og med støtte fra et EARMA Accepted Speaker Award.
I DARMAs bestyrelse prøver vi altid at tilskynde at flere medlemmer søger vores rejselegater, ved at fortælle hvor enkelt det er at søge dem. Det budskab kan jeg kun understrege her på den anden side: Jeg brugte 30 minutter på at søge legatet, og har nu brugt yderligere 30 minutter på at skrive denne obligatoriske afrapportering.
DARMAs rejselegater har stadigvæk en 100% succesrate, og som forperson for DARMA håber jeg meget at kunne være med til at bevilge DIN ansøgning næste år.